tisdag 9 juli 2013

Tisdag i Cherbourg

Framför La Cité de la Mer
Idag besökte vi Cherbourg som ligger längst norrut i Normandie. Förutom sin historia i WWII har Cherbourg en annan historia som Elias och Hannes hade snappat upp. Här lade nämligen Titanic till 1912 som första anhalt på sin Jungfruresa efter avresan från Southhampton, och här fanns ett museum med bland annat Titanicprylar. Dit åkte vi med två mycket spännda barn som just nu leker Titanic i allt de gör.

Innan resan köpte vi en ny GPS som vi döpt til Ingrid. Ingrid envisas med att leda in oss på små vägar för att nå våra mål vilket vi inte vet hur man får bort. Så vägen till Titanic gick både över kostigar och slingriga franska bygdevägar. Oj, oj. Tur att vi har köpt en traditionell karta också.
Franska kor på väg till grönbete. Vad säger en fransk ko? Mööö... :-)

Fransk byväg med vallar. Vill inte ha möte, 6% lutning också...
Väl framme (puhhh) fick vi gå ombord på en fransk ubåt i större klass, se en fantastisk utställning om djuphavsfiskar och andra djuphavsdjur, åka med i en låtsas ubåt och se botten på 10000m samt naturligtvis - Titanic. I Titanicdelen av muséet återgavs livet ombord, de sista timmarna innan fartyget sjönk mm. Fantastiskt intressant. Sen åkte vi hem och lekte.... (gissa vad?)

Besök på Le Redoutable

En djuphavsfisk?

Autentisk salong ombord på Titanic
Pernilla med brittisk guide i öronen

1 kommentar:

mormor sa...

Jättekul att ni hör av med små berättelser om hur ni har det. Det uppskattar jag. Kul att läsa.