söndag 14 juli 2013

Söndag och Paris

Idag åkte vi till Paris som ligger cirka 1 timme med bil från Reims där vi bor. Eftersom det var den 14 juli (Frankrikes nationaldag) förstod vi att vi inte skulle bli ensamma och därför hade vi satt upp ett par enkla målsättningar (om man får kalla det så):
- besöka Eifeltornet (och om möjligt åka upp)
- besöka Triumfbågen och titta lite på 14:e juli spektaklet
- besöka Louvren (och om möjligt titta på Mona Lisa)



Ture turist med barn
 Vi började med att knacka på dörren till frukostbuffén (vi var med råge först). Därefter tog vi bilen till Paris och parkerade i utkanten för att därefter ta Metron in. Efter lite hjälp med biljetter och kartor över Paris tunnelbanesystem kom vi äntligen iväg. Vi besökte Eifeltornet och åkte hela vägen upp till toppen. Fantastisk utsikt i alla riktningar. Köerna var inte allt för långa så vi spenderade lite tid där.

Eifel in person himself

Eifeltornet

Tornet nedifrån och upp

Utsikt från Eifeltornet

Triumfbågen från Eifeltornet
 Efter Eifeltornet och en lunch skakade vi hand med en kille som tydligen är president i Frankrike, Monsieur Holland. Nåja, kans kortege passerade förbi oss så det är väl i stort sett samma sak.

Vi traskade lite och åkte lite Metro för att slutligen landa vid Triumfbågen och allt ståhej i samband med den 14 juli. Det är en viss skillnad på en svensk nationaldag och en fransk. Fransmännen är en smula mer entusiastiska.



Pernilla och barnen framför Triumfbågen
  Därefter gick kursen (om än något åt fel håll) till Louvren och Mona Lisa. Vädret som för dagen var helt fantastiskt med 28 grader och strålande sol tog lite på krafterna men skam den som ger sig. Väl framme vid Louvren konstaterade vi att kön till biljettdisken var ca 200 meter lång (om inte längre...). Med detta i bagaget och en klarblå himmet beslutade vi att målet var uppnått och poolen förmodligen väntade på oss i Reims. Så, mot bilen och hem...


Louvren övre del


Louvren nedre delen
 22.08 har vi käkat en trevlig middag med både mat, vin och champagne, badat i poolen och tömt kontot (som redan är tomt) på mer stålar inför morgondagen. För då skall vi.....

3 kommentarer:

mormor sa...

Vad blir det då?

Farmor och farfar sa...

Tufft med det där Eiffeltornet eller hur??. Vi kom inte heller in på Louvren det var upptaget av någon vid namn Holland

Pernilla och Henrik sa...

Jasså, vår kompis menar ni. Ja han verkar trevlig.